We vielen af en toe in de prijzen,
we mochten al heel wat bezoek ontvangen,

Met ’t Compostjen behaalden we al meerdere prijzen. Een overzicht:
> 2003 BuitenGewone Buurt (Koning Boudewijnstichting (KBS))
> 2005 De 100 van SAM (KBS en Radio 2)
> 2010 BuitenGewone Buurt 2010 (KBS)
> 2012 Meest BuitenGewone Buurt (KBS en TVOost)
> 2013 B-Post
> 2014 Douwe Egberts
> 2014 Buurten Op Den Buiten (KBS)
> 2016 Fonds Duurzame Materialen- en Energiebeheer (KBS)
> 2019 Operatie Proper (Mooimakers en IDM)
> 2020 Operatie Proper (Mooimakers en IDM)
> 2021 Operatie Proper (Mooimakers en IDM)

In de loop der jaren mochten wij al heel wat scholen, buurtcomitee’s en verenigingen allerlei ontvangen of een infosessie geven. Daarnaast waren er toch ook enkele ‘bijzondere’ bezoeken aan ’t Compostjen. Een overzichtje.

2024 Opnieuw internationaal bezoek op ’t Compostjen
nu in kader van het CORE-project van de Europese Unie!


Persbericht Het Nieuwsblad donderdag 16 mei 2024

INTERNATIONALE BELANGSTELLING VOOR LOKAAL WIJKCOMPOSTERINGSPROJECT: “Hopelijk wordt ons model in heel wat Europese landen uitgerold”

De vrijwilligers van het wijkcompostering ’t Compostjen uit de Lokerse Roggestraat hebben dinsdag een delegatie uit acht Europese landen op bezoek gekregen. Zij kwamen met hun eigen ogen zien hoe een klein lokaal initiatief er in slaagt om de organisch-biologische afvalberg te verkleinen.

LOKEREN – ’t Compostjen is het eerste wijkcomposteringsproject in Lokeren en ver daarbuiten. Het werd in 2002 opgericht en draait volledig op vrijwilligers. Een veertigtalkoppige internationale delegatie uit acht Europese landen (België, Spanje, Duitsland, Italië, Zweden, Polen, Hongarije en Griekenland) kwam er deze week een kijkje nemen.
“Het bezoek was een initiatief van Vlaco”, vertelt voorzitter Tjen Hillaert van ’t Compostjen. “Zij verenigen overheden, zoals OVAM en afvalintercommunales, en bedrijven die organisch-biologisch afval verwerken. Vlaco behartigt ook al dertig jaar het beleid en de belangen van de biologische kringloop in Vlaanderen”.

Dure inzameling
De buitenlandse gasten zakten naar Vlaanderen af in het kader van het Europese CORE-project. CORE staat voor COmposting in Rural Environments. Het is een uitwisseling tussen vertegenwoordigers uit landelijke gebieden uit bovengenoemde landen over het thema ‘composteren in landelijke gebieden’.
Beheren en verwerken van organische resten in zeer landelijke gebieden met een lage bevolkingsdichtheid heeft een impact op het milieu en op de economie. Inzameling kost in zo’n regio heel wat geld. Het CORE-project wil bijdragen aan de vergroting van de composteerkennis en composteermethodieken en tegelijk aan de vermindering van organisch afval in landelijke regio’s verspreid over Europa. Het project loopt van maart 2023 tot februari 2027.

“Compost voor de wijk”
“Wij konden hen tonen hoe je op heel lokale schaal organisch afval kan verwerken en composteren. Bij ons komt er dus geen transport- of andere kosten aan te pas. Wij verwerken alles ter plaatse en de compost blijft als eindproduct ook in de eigen wijk”, zegt Hillaert. “Het werd een heel boeiend bezoek waarbij we heel wat vragen kregen maar ook antwoorden konden afleveren. Zo mogen we hopen dat er straks in heel wat Europese landen composteringsprojecten naar Lokers model kunnen worden uitgerold”.

2010 Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege wordt meter van ’t Compostjen

Persbericht

Vlaams Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege aanvaardde het meterschap van ’t Compostjen in de Roggestraat in Lokeren. Samen met voorzitter Tjen Hillaert onthulde zij een gedenkplaat aan de compostplaats van de straat.

Die compostplaats groeide de voorbije acht jaar uit tot een ontmoetingsplaats voor de buurtbewoners. Ondermeer het wijkfeest heeft er plaats. Eerder werd de Roggestraat door de Koning Boudewijnstichting onderscheiden als ‘Buitengewone Buurt’. Ook de actie ‘de 100 van SAM’ van Radio 1 en Radio 2 onderscheidde de buurt al. 

“Uit onderzoek blijkt dat de motivatie van vrijwilligers belangrijk is. Nog belangrijker is de kwaliteit van de compostmeesters. Ik ken dit project persoonlijk want familie van mij woont hier vlakbij”, aldus de minister.
“We startten 8 jaar geleden met 46 gezinnen, nu werken bijna alle 97 in de straat wonende gezinnen mee. Zij brengen groenafval. Wij composteren en bewoners mogen compost mee naar huis nemen. Zoveel als zij zelf wensen”, zei voorzitter Tjen Hillaert namens ’t Compostjen. ” Wij kregen al bezoek uit Nederland, Frankrijk en Engeland. Maar ik ben een beetje ongerust want de Waasse Landmaatschappij plant een bijkomende verkaveling. Hopelijk kunnen we op een andere plaats op enkele honderden vierkante meters ons project verderzetten”, besloot Tjen Hillaert.

2007 Internationale bezoeken op ’t Compostjen!
Op vrijdag 13 april 2007 kreeg ons wijkcomposteringsproject ’t Compostjen het bezoek van Franse compostmeesters. Ze waren geïnteresseerd in twee aspecten van wijkcomposteren: enerzijds  het inzamelen van GFT-afval op compostplaatsen rond appartementsblokken, waarvoor ze ’s morgens in Oostende geweest waren, en anderzijds het composteren in meer landelijke wijken, waarvoor ze naar de Roggestraat in Lokeren afzakten. Na een kort overzicht van de historiek van ’t Compostjen waarin de samenwerking met de partners van het project centraal stond er een rondleiding op de site, en werd uitvoerig van gedachten gewisseld. Uit de gesprekken bleek al snel dat in beide landen de onbaatzuchtige inzet van vrijwilligers de sleutel tot blijvend succes is voor wijkcomposteringsprojecten. Met betrekking tot het proces van het composteren zelf waren er weinig verschillen van opvatting buiten het feit dat de Fransen alles wat organisch afbreekbaar is, zoals bijvoorbeeld krengen van dieren, composteren.

Enkele weken voordien had de werkgroep ’t Compostjen nog een buitenlands bezoek mogen verwelkomen: een groep Nederlandse compostmeesters uit Zutphen.  Zij hadden plannen om een dergelijk wijkcomposteringsproject op te richten.  In de voormiddag bezochten zij andere wijkcomposteringsinitiatieven (vooral rond hoogbouw en uitgaande van de gemeenten), maar zij hadden vooral interesse in een project dat zich situeerde in een woonwijk en opgestart was door de wijkbewoners zelf.  Hun bezoek aan ’t Compostjen had hun voldoende ideeën bezorgd en zij zijn ondertussen met een dergelijk wijkcomposteringsproject gestart.  Geregeld was er contact tussen beide vrijwilligersgroepen.

In december 2007 mocht de werkgroep “’t Compostjen” opnieuw buitenlands bezoek ontvangen.  Ditmaal betrof het Engels bezoek: werkgroep ‘Harrow Agenda 21’ uit Londen.  De vertegenwoordiger van deze groep was zeer geïnteresseerd in de opzet en werking van ons project.  In januari 2008 verscheen er zelfs een artikel van dit bezoek.

In ieder geval was de buitenlandse belangstelling voor ons werk een riem onder het hart van onze vrijwilligers uit de Roggestraat en een extra stimulans om nog lang door te gaan met het project.

Locatie: hoek Roggestraat en Bietenstraat, Lokeren.

Wens je meer info of heb je nog vragen over onze werking of wens je een bezoekje te brengen?  Gebruik ons contactformulier of stuur een mailtje, en wij nemen contact me je op.